Marea Britanie

Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord este o tara insulara in Europa de Vest si format din patru state: Anglia,Tara Galilor,Scotia si Irlanda de Nord si alte dependinte ce apartin de coroana (Insulele Bermude,Virgine si altele).

Anglia este cea mai mare tara a Regatului Unit si detine cel mai mare port natural Poole situat pe coasta sud-centrala ,fiind ‘’leaganul’’ celor mai notabile castele ale lumii:Warwich,Windsor si Turnul Londrei . Londra este capitala Angliei si a Regatului Unit,cel mai important centru politic, financiar, cultural si artistic al Regatului.Aici traiesc cei mai bogati oameni ai lumii,fiind un oras cosmopolit si motorul economic al lumii cu 365miliarde$(PIB).Prin Londra intelegem: arta, cultura, muzica, arhitectura, civilizatie,teatru,moda si educatie, toate la superlativ.Aeroportul International Heathrow Londra face conexiunea cu intreg mapamondul.Obiective turistice in Anglia:emblema capitalei este Big Ben-ul,numele venind de la greutatea clopotului 13 tone si a turnului sau cu 11 camere,London Eye ofera imagini panoramice ale capitalei. Palatul Bukingham este resedinta oficiala din Londra a suveranului Regatului si detine 600 de camere unde cultura si designul lui Nash sunt prezente si pastrate impecabil in tapiterii, tablouri, draperii candelabre , sali de bal si dineuri si mobilier din lemn pretios.House of Parliament ,Tower Brigde, British Museum, Gradinile Kensington, St. Paul’s Cathedral, St. James’s Park, Westminister Abbey sunt doar cateva din atractiile Angliei.

Tara Galilor este locul unde istoria se imbina cu lumea sofisticata si totul are o legenda. Are capitala la Cardiff cel mai mare oras al tarii si tot aici se afla si aeroportul International Cardiff.Este tara parcurilor naturale,in nord de Swanseo se afla parcul Brecon Beacon este atractia majora a Galiei.Parcul Snowdonia impresioneaza prin calea ferata care are cel mai ingust ecartament si strabate stancile unui munte pana la 1100m oferind o priveliste uimitoare.Alte atractii turistice ale statului: Biserica Norvegiana,Golful,Castelul Caerphilly,Castelul Coch,Catedrala Llandaff, Parcul Bute, Galeria de Arta,Abatia Tintern sunt doar cateva din frumusetile acestei tari.

Scotia este o alta tara a Regatului Unit cu capitala la Edinburgh care include 190 de insule.Capitala se situeaza in dud-estul Scotiei pe coasta Marii Nordului,cu o arhitectura intre stilul gotic si celtic, orasul se imparte in ‘’old’’ si ‘’new’’despartit de bulevardul Royal Mile .Scotia are cu ce impresiona: Castelul Edinburgh ce adaposteste bijuteriile coroanei,Tunul Mous Meg, Muzeul National de Razboi, Castelul Craigmillar,Castelul Lauriston,inchisoarea Edinburgh Dungeon.

Irlanda de Nord este stat al Regatului cu capitala la Belfast care este centrul cultural, economic si motor in industria constructoare de nave maritime si cea textila.Aeroportul International se afla in capitala si face legaturi internationale.Atractiile acestei tari : Gradina Botanica,Universitatea Queens, Turul Vasului Titanic(tara care a construit nava),Catedrala Sf.Ana,Waterfront Hall,Muzeul Ulster sunt de neratat.

Clima in Marea Britanie este temperat-oceanica cu temperaturia medie intre 5 si 220 C.Vestimentatia recomandata este cea din bumbac cu jachete,pulovere,pantofi comozi si o impermeabila.

Limba oficiala in Regatul Unit este engleza,dar se vorbeste galeza,scotiana si irlandeza.

Moneda este lira sterlina sau pence (GBP) cu monede de la 1 la 50 pence,1 si 2 lire si bancnote de 5,10,20 si 50 lire.Sunt acceptate cartile de credit pe sacra larga in toata gama de servicii,iar bancile sunt deschise de luni pana joi intre orele 9 a.m si 3 a.m .

Ora in intreaga Mare Britanie este UTC +1.

Mancare traditionala : predomina influentele europene; ‘’gnocchi cu carnati, hot cross buns cu stafide si mar,apple crumble, smoothie cu afine sau budinca Yorkshire cu chiftelute’’sunt doar cateva din retele specifice Regatului Unit. Se recomanda apa imbuteliata .

Mai multe detalii...

Trip Tips

trip tips

Alerte de calatorie

alerte de calatorie

Jurnal de vacanta

jurnal de calatorie

Filosofia calatoriilor

filozofia calatoriilor

Cool Time by VacantaCool

Abonare Newsletter - Cele mai noi oferte

Social Media

Parteneri