Danemarca

Danemarca, oficial Regatul Danemarcei, este un stat suveran din Europa de Nord, avand si doua tari constituente de peste mari, care fac parte integranta din regat: Insulele Feroe in Atlanticul de Nord si Groenlanda in America de Nord. Danemarca propriu-zisa este cea mai de sud dintre tarile nordice, aflata la sud-vest de Suedia si la sud de Norvegia, invecinandu-se la sud cu Germania. Tara consta dintr-o peninsula mare, Iutlanda si mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster si Bornholm, precum si sute de insulite denumite in general „Arhipelagul Danez”.

Capitala este Copenhaga si este situata pe coasta orientala a insulei Sealand si in mica insula Amager, fata in fata cu stramtoarea Oresund. Orasele suedeze Malmo si Landskrona se afla pe coasta opusa. Aeroportul din Copenhaga este situat la cativa kilometri de capitala Danemarcei, in oraselul Kastrup. El face legatura cu toate capitalele lumii.

Obiective turistice: Statuia Micii Sirene de la intrarea in portul Copenhaga, este practic simbolul national al orasului si chiar al Danemarcei. Daca vedeti statuia pentru prima oara, este posibil sa ramaneti surprinsi de dimensiunile mici ale statuii personajului cel mai popular din basmele lui Hans Christian Andersen. Muzeul Barcii Vikinge din Roskilde, la 30km de Copenhaga, unde vezi descoperi patrimoniul viking al Danemarcei, si veti putea vedea cinci barci antice salvate din apele portului. Faimoasa fabrica de bere Carlsberg, ce are un centru de vizitatori care va va prezenta povestea companiei si a produselor sale. Palatul Amalienborg este resedinta de iarna regala aflata in centrul orasului Copenhaga. Incercati sa fiti prezenti la ora 12, cand are loc ceremonia de schimbare a garzii. Palatul Christiansborg, proiectat in stil neobaroc, adaposteste astazi sediul guvernului danez, al Parlamentului (Folketinget), apartamentul primului ministru si Inalta Curte de Justitie. Castelul Rosenborg este nu doar o cladire istorica in stil renascentist olandez, ci si un muzeu fascinant, ce gazduieste unele din cele mai mari comori culturale ale Danemarcei, printre care Colectiile Regale Daneze de interioare, portrete si artefacte si Bijuteriiile Coroanei alaturi de Coroana Regala Daneza. Gradinile istorice Tivoli sunt o atractie principala a orasului Copenhaga. Mai mult decat o simpla gradina, acest loc este si un parc de distractie. Veti avea nevoie de o zi intreaga pentru a vizita acest obiectiv turistic. Gradinile au fost deschise in anul 1843, ele contin peste 400 000 de flori, 100 000 de lumini, 30 de restaurante, doua piese de teatru pe zi, concerte. Miercurea si vinerea sunt de asemenea si artificii. Skagens Gren, un loc magic, asa cum il prezinta danezii, extremitatea nordica a Europei, locul unde doua mari se intalnesc, iar rezultatul este incredibil: valuri agitate si inspumate care par sa se lupte in largul coastelor. Daca in restul tarii istoria joaca un rol important in crearea unei atmosfere specifice, aici veti gasi ruinele unui bunker din timpul celui de al doilea razboi mondial, care aminteste de importanta strategica pe care a avut-o atunci aceasta zona a coastei daneze.

Clima este caracterizata prin ierni blande, cu temperaturi medii in ianuarie si februarie de 0 °C si veri racoroase, temperatura medie in august fiind de 16 °C. Imbracamintea recomandata este cea groasa si calduroasa din bumbac sau lana in lunile de iarna.

Limba oficiala este Daneza, insa in restaurante, hoteluri si magazine se vorbeste si limba engleza.

Moneda este coroana daneza (1 coroana = 100 øre). Cardurile de credit sunt acceptate in majoritatea restaurantelor, hotelurilor sau marile magazine. Tipping: bacsisul se lasa la discretie.

Ora locala este GMT+1.

Bucataria daneza, ca si cea din alte tari nordice si ca cea din nordul Germaniei se bazeaza pe carne si peste. Sandwich-urile denumite si smørrebrød, care sunt frecvent consumate la pranz, pot fi considerate specialitate nationala cand sunt pregatite si decorate cu diverse ingrediente fine. Mesele calde constau de obicei din preparate din carne tocata, cum ar fi frikadeller (chiftele), sau din feluri de mancare din carne si peste, ca flæskesteg (carne de porc cu sorici) sau kogt torsk (cod prajit in apa) cu sos de mustar si garnitura. Danemarca este cunoscuta pentru berile Carlsberg si Tuborg si pentru akvavit si bitter.

Mai multe detalii...

Trip Tips

trip tips

Alerte de calatorie

alerte de calatorie

Jurnal de vacanta

jurnal de calatorie

Filosofia calatoriilor

filozofia calatoriilor

Cool Time by VacantaCool

Abonare Newsletter - Cele mai noi oferte

Social Media

Parteneri