Tocmai m-am intors din concediul mult-visat dintr-o locatie despre care v-as putea povesti zile-n sir. Este vorba de varful cizmei, mai precis de cea mai mare insula a Mediteranei: Insula Sicilia. Scriitorul german Johann Goethe, sustinea urmatorul lucru:

„Sa vezi Italia fara sa vezi Sicilia este ca si cum nu ai fi vazut Italia deloc, pentru ca Sicilia este cheia intregii tari”

Recomandarea mea atat pentru iubitorii de plaje, cat si pentru cei ce adora cultura si arta, este orasul Taormina, extrem de popular in randul turistilor. Desi exista mituri care spun ca aceasta parte a Italiei este destul de periculoasa, ei bine, nu este deloc asa. Traditiile mafiote italiene nu au nimic de-a face cu orasul din zilele noastre. Si nu spun asta doar pentru a respecta legea tacerii, cunoscuta sub denumirea de “omerta” si care suna asa: „Chi tace campa” (Cine tace traieste).

Daca veti ajunge in Taormina, va veti indragosti, fara indoiala, de peisajele pitoresti minunate cu flori ciclam, ape albastre-azurii si plaje largi, arhi-populate de localnici si vizitatori. Orasul este situat deasupra marii si este impartit in doua parti: orasul propriu-zis ce se intinde de-a lungul coastei Marii Mediterane si orasul vechi, situat in susul statiunii, bogat in istorie si traditie. Indiferent in ce parte a localitatii veti alege sa stati, va puteti deplasa facil din partea de jos in sus (si viceversa) cu funicularul care soseste la fiecare 15 minute si circula pana la orele 1:00 AM. Distanta dintre cele doua parti ale orasului, poate fi parcursa in 5 minute cu aceasta telegondola. Exista in Taormina plaje cu pietre, precum plaja Mazzaro sau cea din Isolla Bella, sau plaje cu nisip din zona Giardini-Naxos.

Ca si atractii turistice, orasul in sine este un punct de interes: pe langa terasele minunate ce se intind de-a lungul stradutelor inguste, pietruite, cu apartamente cu balcoane pline de flori colorate, nu ratati Teatro Greco, ce-si intinde ruine intr-un minunat coloseum si abunda in istorie – intrarea este in jur de 10 euro pentru persoanele ce au peste 25 ani si cu cativa euro mai putin pentru celelalte persoane sub aceasta varsta, in baza actului de identitate.

Pentru iubitorii de natura recomand Giardini Comunale si Giardini Naxos – rezervatii naturale ce gazduiesc niste peisaje absolut fermecatoare. Odata ajunsi in Sicilia, nu ratati ocazia sa urcati pe vulcanul Etna – vedeta statului. Excursia pana acolo se poate face fie cu trenu,l ce face inconjurul muntelui in circa 4 ore, fie cu autobuzul, care este ceva mai rapid. Puteti ajunge la 2000 metri sau chiar pana in varf, la peste 3000 metri. In ambele cazuri, pana la destinatie veti strabate mai multe orasele cochete, Gola Alcantara, cu cascadele si gradina-i botanica si vestitele vinarii siciliene. Cu siguranța singurul lucru de care veti avea nevoie va fi o camera de fotografiat, caci veti avea parte de privelisti minunate si, surprinzator, de multa vegetatie si soluri extrem de fertile datorate lavei groase a vulcanului.

Din proprie experienta va spun ca Taormina vi se va intipari adanc in minte si in suflet, in doar cateva ore petrecute aici. Dupa aceasta vacanta marturisesc ca am castigat inca un strat de bronz, multe amintiri si fotografii frumoase, cativa noi prieteni… dar si cateva kg in plus. Specialitatile lor culinare sunt absolut delicioase, iar daca nici voi nu va puteti abtine de la dulciuri, va sfatuiesc sa incercati la desert granita, cannollo sau briosele cu inghetata.

 

Alexandra Sebe – agent turism VacantaCool