In lumea intreaga fiecare loc aparte isi rezerva pentru sine atmosfera specifica in care primeste cu drag turistul cu dor de aventura. Pornind in drumul sau spre destinatiile sufletului, acesta se lasa vrajit de cele mai distinse arome. Haideti sa ne delectam impreuna imaginatia cu cateva exemple gustoase de mancaruri din bucataria internationala!

Ati spune ca dorinta nestavilita de a ne infrupta zi de zi ne duce cu gandul la cel mai apropiat loc in care am putea sa ne imblanzim pofta. Nicidecum nu as recomanda sa pierdeti ocazia desfatarii cu cele mai delicioase preparate al fiecarui loc din lume. Plecand in drumetie, pe ici si colo, si notand in amintiri povestioarele celor dragi, am ales cateva preparate cu care sa va starnesc curiozitatea.

DELICII POLONEZE

Praful de sare din aluatul de ‘Pierogi’, galustele umplute cu carne si varza, sendvisurile cu ciuperci si branza pe bagheta prajita numite ‘Zapienka’, cel mai popular produs de la tonetele asternute pe toate strazile. Toate acestea sunt gustarile de baza din Cracovia, langa care merita sa incercati vodca a carei aroma de alune de padure se potriveste minunat servita in paharele inghetate.

DELICII GRECESTI

Cea mai mare dintre Insulele Ionice, Kefalonia ofera pe langa cladirile de piatra in stil arhitectonic grecesc vechi din oraselul Fiskardo, placinte cu verdeata, masline si alte bunatati. Satele traditionale de langa Portul Spartochori pregatesc tot ce e mai bun pentru un picnic: Souvalki, salata greceasca, tzatziki, vin alb si rosu, bauturi racoritoare si apa.

DELICII BULGARESTI

Cu totii ati auzit de binecunoscutele salate bulgaresti, dar nu despre ele vorbim astazi. Daca inca nu cunoasteti Dalboka, celebra ferma de scoici, trebuie neaparat sa incercati! Comandati scoici pe frigarui, acestea fiind cele mai mari si carnoase si alegeti ca desert nectarul de caise sau piersici!

DELICII PROVENSALE

Campuri de lavanda ce parca se unesc cu albastrul cerului, caldura soarelui, clipocitul fantanilor si bazaitul cicadelor sunt cateva dintre detaliile aparte ale micului colt de rai numit ‘Provence’. Alaturi de nelipsitele caise din regiune, partea culinara aduce supa savuroasa de peste si carne frageda de vitel inabusita cu rosii. Lavanda imbraca prin rochia sa mov-albastruie solul uscat si pietros, patratele de grau galben si vii luxuriante, tot acest mozaic fiind un adevarat spectacol vizual. In palcurile de stejari cainii dresati savureaza mirosul trufelor pe care abia daca reusesti sa te abtii sa le degusti! Cateva dintre rasfaturile provensale sunt supa de peste ‘soupe de poison’ cu usturoi si vinete gratinate, dar si moelleus de praz, un fel de sufleu si branza locala de capra de Picodon. Exemplele continua cu feluri sezoniere inventive, precum crevetii sotati cu sos spumos de langustine si supa rece de caise. File-ul de porc cu sos savuros de ciuperci, parfait-ul de inghetata de coacaze negre si toate celalalte feluri frantuzesti clasice vin la pachet cu deosebitele vinuri de pe malurile Ronului!

DELICII MAROCANE

Gospodarii cumsecade iti servesc lipii calde si cu tocana nationala marocana cu tot felul de infatisari deosebite, in timp ce soarele scalda mozaicul de gradini din Marrakech, Meknes sau Fez. Stavilirea foamei apare o data cu adierea gratarelor fumegande cu creier de miel sau placinte de porumbel cu nuci de pin, scortisoara si stafide! Zeci de feluri de carne si fructe de mare: midii si calamar, cu pane pufos sau crocant sau tangia si mechoui, pe intelesul tuturor, oaie umpluta cu lamai murate si masline, coapta in amfore de lut. Marocul e plin de mirosuri ademenitoare: ‘b’sara’, supa aromata de fasole ‘fava’, tipica gastronomiei ‘fassi’ sau tocana cu carne tocata de miel, oua si peste 44 de condimente, numita ‘kahlia’, faimoasa tagina din Erfoud, alaturi de gustosul sirop de curmale Medjool. Ceva ispititor de mentionat sunt fructele de cactus din Dakhla si friptura de camila servita in turele cu mini-caravane! Ospitalitatea specifica te va intampina mereu cu ceai si bucate alese!

DELICII SUEDEZE

Paradisul apei sarate, limpezi si reci asterne pe masa stridii, raci de mare si homari ! Va delectati cu paine proaspata cu gem de merisoare si continuati aventura fructelor de mare: hering murat in otet cu apa, zahar, ienibahar, ceapa rosie, baza oricarui ospat ‘smorgasbord’ suedez. Septembrie este luna homarului, supranumit ‘aurul negru’. Pranzul intamplina turistii cu ‘rakost’, un tip de branza cu bucatele de crevete si kaviar, icre sarate de cod cu piure de cartofi, intinse pe lipie ‘polara’. Coasta de Vest a Suediei merita strabatuta pentru supa cremoasa de midii de la Brygghuset, alaturi de prezenta deosebita a marinarilor si a iahturilor!

DELICII SUD-AFRICANE

The Old Biscuit Mill aduna in fiecare sambata la ora 9 localnicii si micii mici producatori intr-o atmosfera hipnotizanta de arome: ciupercute prepelite pe gratar, ‘paella’, sushi si numeroase fierturi, stridii proaspete, ‘pasteis de nata’ si wafe belgiene, masline lucioase si fructe mari de cocos! Incercati ‘biltongul’, pastrama locala de vita din Cape Town, iar pentru exclusivisti exista variante exotice din carne de zebra sau antilopa! Ca si desert, imblanziti-va simturile cu tarta cu lapte si ‘amarula’ , lichiorul dulce facut din fructele locale, ‘marula’.

DELICII SPANIOLE

Fluviul Guadalquivir, inconjurat de amestecul de arhitectura maura si moderna te provoca la hrana spirituala tipic spaniola! Sardine prajite, boluri cu ardei, jambon uscat ‘pata negra’. ‘Cuando hay toros, no hay toreros y cuando hay toreros, no hay toros’ (‘Cand sunt tauri nu sunt toreadori. Si cand sunt toreadori nu sunt tauri’) spun spaniolii. Dar asta nu inseamna ca atunci cand ti-e foame nu gasesti gustari extravagante: rata cu ciuperci si peste 80 de vinuri la pahar, alaturi de cele mai cunoscute gustari, ‘tapas’, printre noile retete domnind ‘trabucurile cu sepie’.

DELICII CANADIENE

Tacos si muzica rock, feluri malayesiene de tofu sarat cu chili, bacon glazurat cu whiskey si sirop de artar, ouale umplute si costita in stil asiatic te aduc in atmosfera magica din Toronto, dar si celebra tarta cu caramel sarat si de ce nu, sandvis-urile imense sau friptura de pui cu sirop de artar!

Fie ca este calatoria vietii sale sau pur si simplu o mica vacanta de relaxare, sufletul turistului porneste pe drumul aventurii si se lasa ghidat de cele mai intense arome. Magia fiecarui loc din lume sa va cuprinda simturile cu cele mai intense arome si sa va ofere ocazia de a descoperi cele mai frumoase locuri de pe pamant!

Larisa Negreanu – agent turism VacantaCool