Ați observat cӑ cele mai frumoase destinații turistice ale lumii sunt atȃt de departe de Romȃnia? Chiar fӑceam un sondaj ȋn rȃndul tinerilor zilele trecute ale celor mai dorite locații de vacanțӑ și surprinzӑtor a fost sӑ aflu cӑ nu Maldivele sunt pe primul loc ȋn top, ci Cuba. Multe ore de zbor și pȃnӑ acolo, este adevӑrat, ȋnsӑ haideți sӑ ne gȃndim puțin la vechea Cuba: cu clӑdiri și mașini retro, oameni fericiți cu muzica lor latino cȃntatӑ la orice colț de stradӑ, alӑturi de o sticlӑ de rom și un pachet de trabucuri.

Capitala Cubei este Havana, un oraș vechi extrem pe populat de turiști de prin toatӑ lumea, care reușește sӑ creeze o atmosferӑ de cinema, unde actorii principali sunteți chiar dvs. Versurile și ritmul melodiilor specifice rӑsunӑ pe strӑduțele ȋnguste ce adӑpostesc cafenele rustice.

Santa Clara este un oraș cu case zdruncinate de anii ce au trecut peste ele, lipsite de arhitecturӑ, strӑzi prӑfuite pe care se zӑresc printre mașinile vechi și una-douӑ cӑruțe trase de cai. Cӑruțe, nu trӑsuri! Numele de Santa Barbara este rӑsunӑtor din prisma faptului cӑ a fost cucerit de Che Guevara ȋn timpul revoluției. Aceastӑ locație chiar gӑzduiește mormȃntul lui Che Guevara, dar și alte muzee-mausoleu ȋn incinta cӑrora se intrӑ ȋn deplinӑ silențiozitate și fӑrӑ niciun fel de accesoriu. Dacӑ doriți sӑ vizitați mausoleul asigurați-vӑ cӑ lӑsați bagajele ȋn mașinӑ sau i le incredințați unui prieten preț de cȃteva minute.

Un alt oraș cubanez, dar extrem de mic, este Varadero, pe care ȋl puteți vizita ȋn totalitate ȋn cȃteva ore. Așasar, harta ȋn mȃini și puteți ȋncepe sӑ strӑbateți (la picior) cea mai turisticӑ zonӑ a țӑrii și deținӑtoarea plajelor cu nisip fin și ape turcoaz. De-a lungul malului veți descoperi mai multe soiuri de scoici ciudate, meduze albastre sau «sand crabs». Tot aici veți ȋntȃlni la tot pasul pe plajӑ comercianți care vȃnd tot felul de chestii lucrate manual: de la mӑrgele și suveniruri pȃnӑ la textile. Ce este interesant: puteți achiziționa aceste obiecte nu numai prin cumpӑrare, ci și printr-un troc. Așadar dacӑ doriți sӑ schimbați un obiect vestimentar personal cu un altul nou, sunteți bine-servit.

Deși sistemul din Cuba este unul comunist, cubanezii sunt destul de degajați și friendly cu turiștii. Dacӑ ați dori sӑ știți cum ar fi arӑtat și țara noastrӑ dacӑ ar fi rӑmas ȋn «era comunismului», vӑ invit la o escapadӑ ȋn acest ținut caraibian: http://www.vacantacool.ro/circuit-mai-cuba-6128/ Ce este haios ȋnsӑ este faptul cӑ mașinile lor (vechi) sunt mult mai bune și aratӑ mult mai bine decȃt cele noi ale noastre. Moda asta retro m-a fascinat ȋntotdeauna!

Alexandra Sebe – agent turism VacantaCool