Unii dintre voi sunteți în vacanță. Eu? Mai am puțin de așteptat. Și pentru că sunt încă la birou m-am gȃndit sǎ scriu un articol despre o destinaţie mai puţin populară: Moscova, capitala Rusiei. Plajele, nisipul sau soarele alcătuiesc majoritatea concediilor de vară, însă haideţi sǎ ȋncercăm anul acesta un altfel de loc care să ne ofere posibilitatea sǎ vizitǎm muzee, teatre de renume mondial, precum Teatrul Balşoi, universităţi, impresionante biserici sau catedrale.

Considerat de foarte mulţi ca fiind unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, Moscova este totodată şi cel mai mare oraş din ţară, reprezentând cel mai important centru politic, economic şi cultural. O mare parte din oraş este reprezentatǎ de Kremlin, un simbol al puterii religioase şi politice.

Ce nu știu ȋnsă mulţi dintre noi este faptul cǎ pentru o vizitǎ în statul rus trebuie sǎ respectăm regulile acestuia. Mai exact, pentru a păşi pe teritoriul lui avem nevoie de viză, fie cǎ vizita va fi ȋn scop turistic, fie că vǎ aflaţi doar ȋn tranzit (când aveți escală de cȃteva ore).

CUM SE OBŢINE VIZA ŞI CÂT DUREAZǍ?

Înainte de planificarea cǎlǎtoriei ȋn Moscova turiştii trebuie sǎ se asigure cǎ au pașaport valabil ȋncă șase luni de la data de ieşire din Rusia (paşaportul poate fi normal sau emis ȋn regim de urgenţǎ, valabil un an).

Dacǎ aveți paşaport puteţi face pasul următor, și anume cǎutarea celor mai bune oferte de bilete de avion şi cazare ȋn aceastǎ destinaţie. Vă recomand să faceți asta prin intermediul unei agenţii de turism pentru că vǎ poate ajuta rapid în demersul obținerii vizei. Pentru obţinerea vizei aveți nevoie de un voucher numit VISA LETTER SUPPORT(VSL) din partea hotelului unde veţi fi cazaţi. Acesta este în limba rusă și costă ȋn jur de 35 euro/persoanǎ. Pentru a putea aplica pentru VSL trebuie să transmiteți unitǎţii de cazare copie de pe pașaport, procesarea acesteia ajungând la maximum 48 ore ȋn zilele lucrǎtoare.

Odatǎ emisǎ aceastǎ Visa Letter, ce confirmǎ prezenţa şi cazarea la hotel, va trebui sǎ mergeţi la Ambasada Federaţiei Ruse care vǎ va emite o chitanţǎ pentru taxele aferente: consulare şi cele de servicii. Pe acestea le puteți plăti la un oficiu bancar, după care vǎ reȋntoarceți la ambasadǎ ȋmpreună cu dovada plǎţii şi cu un set de documente.

DOCUMENTELE NECESARE OBȚINERII VIZEI PENTRU RUSIA:

  • paşaport valabil pentru încă şase luni de la data expirării vizei solicitate
  • copie paşaport
  • copia sau orginalul invitaţiei VSL/voucher/altă viză
  • formularul pentru viză, completat pe site-ul visa.kdmid.ru, imprimat şi semnat personal de către solicitant (migration card)
  • copie bilete de avion
  • copie voucher cazare
  • poliţa de asigurare medicală
  • fotografie color: dimensiuni 3,5 х 4,5 cm pe fundal deschis, cu imaginea clară a chipului

Eliberearea vizei turistice dureazǎ ȋn jur de 3-5 zile lucrǎtoare, iar actele pot fi depuse ȋn orice zi din sǎptamȃnǎ, ȋn intervalul 9:00-12:00, exceptȃnd ziua de miercuri şi weekend.

La intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse se verifică paşaportul şi viza de intrare. Ştampila de intrare va fi aplicată atât pe paşaport, cât și pe formularul migration card. Recomand păstrarea acestui formular pe tot parcursul șederii aici deoarece prezentarea acestuia este necesară la înregistrarea vizei și la ieşirea din ţară.

Dacă acest ȋntreg proces de obţinere a vizei nu v-a descurajat, vǎ recomand o ofertă de câteva zile în Moscova.

Profitaţi de zilele de concediu ȋntr-un alt mediu, la fel de relaxant, dar cu mai multe atracţii turistice ce ţin mai mult de culturǎ şi mai puţin de bronz şi distracție.

 

Alexandra Sebe – agent turism VacantaCool.