Cred cӑ prima mea vacanțӑ ȋn afara țӑrii a fost una ȋn Italia și aveam pe atunci ȋn jur de 12 ani. De fapt n-a fost o cӑlӑtorie ȋntr-o singurӑ destinație, ci mai exact ȋntr-un circuit european de 12 zile ce știu sigur cӑ a cuprins Ungaria, Italia, Austria și Franța. Cel puțin de acestea patru ȋmi mai amintesc ȋn momentul de fațӑ. Copil fiind, știu cӑ am avut ceva probleme ȋn a obține aprobarea parinților mei sӑ plec ȋntr-o tabӑrӑ ‘’ȋn afarӑ‘’ , alӑturi de profa de francezӑ care organiza la vremea respectivӑ tot felul de excursii pe la teatrele din capitalӑ, la munte și ȋn cele din urmӑ și ȋn afara țӑrii. Normal cӑ pe timpul meu – ca o parantezӑ, sunt nӑscutӑ in anii ’89 – nu mulți ȋși permiteau sӑ-și lase copiii ȋn tabere scumpe și foarte departe de casӑ. Am avut norocul sӑ fiu printre cei care au primit pe lȃngӑ acceptul pӑrinților și cȃțiva bani de cheltuialӑ cu promisiunea ca ȋn urmӑtorii 2-3 ani voi obține cele mai mari note. Zis și fӑcut, pactul a fost agreeat de ambele pӑrți, mi-au fӑcut ai mei toate actele necesare, i-au dat profei procura necesarӑ ieșirii mele din Romȃnia și uite așa a ȋnceput cӑlӑtoria mea prin țӑri strӑine” și totodatӑ mi-a dezvoltat pasiunea pentru vizitat.

          Incӑ mai am ceva fotografii din vacanța aceea, pentru ca am avut la mine celebrul aparat foto cu film din acela care se ducea la developat. In lipsa lui, probabil cӑ nu mi-aș mai aminti foarte multe din aceastӑ tabӑrӑ, cu excepția grandiosului Turn Eiffel al Parisului și Veneția, orașul cu cei mai mulți porumbei laolaltӑ vӑzuți vreodatӑ ȋntr-o piațӑ, cu multe bӑrcuțe colorate și multӑ apӑ de jur ȋmprejur. Astӑzi aș mai adauga la caracteristicile Veneției și mӑștile, istoria și extravaganța. Din pӑcate, excursia mea de atunci a fost pe timpul vacanței de varӑ și am ratat grandiosul carnaval venețian. Tradiția acestuia este una foarte veche, dateazӑ ȋncӑ de prin secolul XIII și este festivalul care celebreazӑ trecerea de la iarnӑ la primӑvarӑ. Anual Carnavalul de la Veneția are un program variat și poate satisface gusturile participanților de toate vȃrstele.

          Existӑ ȋn Piața San Marco concursuri pentru pentru «cea mai frumoasӑ mascӑ », au loc concerte de muzicӑ clasicӑ, parade cu tematicӑ sau spectacole de teatru. Partea interesantӑ a carnavalului este faptul cӑ mii de oameni de pe strӑzi pot fi mӑcar o datӑ egali din punctul de vedere al diveritӑții și al creativitӑții. Există cinci tipuri de măşti veneţiene: masca Bauta- care acoperă fie toată faţa, fie există şi unele doar până la nivelul gurii, pentru ca mâncatul, băutul şi vorbitul să fie mai uşoare. Masca Columbină este o mască doar pentru jumătatea feţei decorată foarte frumos cu aur sau argint, masca Moretta- care este foarte cӑutatӑ de italience deoarece pune în valoare trăsăturile feminine, masca Volto sau Larva, de culoare albă care se poartӑ cu pelerină şi o pălărie tricorn şi ultimul fel: masca Medico Della Peste, care are un aspect macabru, dar este ȋn același timp foarte populară. Voi pe care ați alege-o dacӑ ați participa la carnaval?

          Primul lucru care mi-a venit ȋn gȃnd cȃnd am vӑzut aceastӑ ofertӑ ȋn Veneția, ȋn preajma carnavalului: http://www.vacantacool.ro/carnaval-2016-venezia-5221/ a fost perioada copilӑriei mele. Veneția va avea ȋntotdeauna un loc special ȋn inima și ȋn mintea mea datoritӑ faptului cӑ a fost primul meu oraș european vӑzut, mai ales cӑ odatӑ ȋntoarsӑ acasӑ și ȋntrebatӑ ce am vizitat și mi-a placut, am rӑspuns fӑrӑ sӑ stau pe gȃnduri: Veneția.

          Cu siguranțӑ voi reveni ȋn orașul care m-a marcat ca și copil, ȋn mod special pentru cel mai mare și mai important festival venețian: carnavalul. Vreau sӑ-l savurez ȋn toatӑ splendoarea lui și sӑ simt, ca adult de astӑ-datӑ, amestecul de tradiție, distracție, istorie și bunӑ-dispoziție. Un oraș cochet, unic ce reușește sӑ strȃngӑ an de an zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii nu poate fi ratat, mai ales la sfȃrșit de iarnӑ.

          Alexandra Sebe – agent turism VacantaCool