Cei mai multi dintre voi ati vazut India doar din filmele indiene. Sunt pline de culoare, cantec si dans. Ei bine, voi incerca sa conturez imaginea acestei tari dintr-un alt unghi, altul decat cel reliefat la televizor. Presupun ca exista persoane care nu cunosc acel punct rosu purtat in frunte de catre femeile din India. El se numeste Bindi si este desenat de catre acestea cu ajutorul pudrei de vermilion. Pozitia lui in mijlocul fruntii nu este intamplatoare: religia hindusa considera Bindi-ul un simbol al celui de-al treile lea ochi, numit si “ochiul-magic”, pe care nu doar femeile hinduse ar trebui sa il poarte, ci si barbatii. Desi in urma cu cateva secole purtarea lui se baza strict pe motive religioase si sociale (doar femeile maritate îl puteau purta, devenind astfel si un simbol al verighetei), in zilele noastre a devenit mai mult un accesoriu la moda, el pierzandu-si valoarea traditionala, prin purtarea unei bijuterii sau unei pietre (semi)pretioase.

Primul loc din care pornim este Delhi, capitala tarii. Aceasta este formata din doua parti: una noua – New Delhi unde gasim varianta moderna a orasului si o parte veche – Old Delhi care are o vechime de cateva veacuri, alei inguste, temple si bazaruri. Haideti sa ne plimbam putin pe strazile lungi si foarte aglomerate, cuprinse de sunetul claxoanelor si tobelor batute de indienii de pe margine. De-a lungul lor se intind tarabe ce vand lipii, condimente, supe, de fapt tot soiul de mancaruri. Cand ne saturam de agitatia din jur, ne putem retrage în Gradina celor cinci simturi. Gradina de 20 de acri este un loc linistit, plin de fântâni, sculpturi si clopotei de vânt, precum si de sute de plante colorate. De neratat, de asemenea, Red Fort – o constructie uriasa din gresie care l-a gazduit pe ultimul împarat Mughal din Delhi. Acesta poate fi vizitat pentru a vedea Baile Regale, Moscheea Perlei si Palatul Culorilor.

De pe lista de prioritati nu trebuie sa lipseasca nici Triunghiul de Aur. Ca sa-l desenez pe intelesul tuturor: varful triunghiului este Delhi, iar baza lui este: in dreapta Agra cu Taj Mahal, iar in stanga Rajasthan, unde se aflaJaipur, Orasul Roz. Aici vizitam Palatul de Chihlimbar si Palatul Vanturilor. La doar cativa km de Jaipur gasim un palat-cetate, Amber, ce poarta culoarea mierii pe dealurile Aravalli. Acesta a fost descris ca “frumoasa adormita din Rajasthan”. La rasarit de triunghi se afla Khajuraho, un sat destul de mic care atrage turistii ca un magnet datorita templelor hinduse, gazde a “sculpturilor erotice”. Pe aceste ziduri monumentale ale templelor gasim intreaga istoriei a zonei in piatra: trupuri de zei si zeite, dar si de femei muritoare, animale extraordinare sau banale.

Pentru cei care cauta si alt tip de placeri, recomand orasul Goa care detine plaje cu palmieri si cele mai bune cazinouri din India. Puteti ramane sa leneviti pe tinuturile impodobite de scoici intreaga zi, pana cand soarele este inghitit de apele Oceanului Indian, sa cinati intr-una dintre colibele aflate pe plaja si sa experimentati noi arome de mancaruri sau bauturi, cu iz exotic. Peisajele pitoresti, arhitectura deosebita a templelor, bisericilor si a casutelor vechi, dar si renumitele plaje i-au adus orasului Goa pseudonimul de “Perla a Orientului” sau de „Paradis al Turismului”.

O idee buna de petrecere a timpului in Goa este o vizita la Catedrala Bom Jesus, in parcurile sale naturaleBondlaMollem si Cotigao, la Rezervatia Salim Ali, un fel de delta de mangrove sau la Biserica Sfântului Francic de Assisi. Stiati ca in Goa a luat nastere muzica trance? Acest stil muzical era preferatul celor care faceau parte din curentul hippie. Dupa anii ‘90, genul muzical goa a fost îmbogatit cu ritmuri tribale din toata lumea si cu mixaje savante.

Daca ati obosit dupa o plimbare atat de lunga printre orasele Indiei, aveti nevoie cu siguranta si de un loc bun pentru odihna. Va invit sa aruncati o privire, sau chiar mai multe, la o oferta detaliata aici.

Daca ajungeti acolo sau poate ca ati fost deja si ati descoperit alte destinatii si comori ascunse, impartasiti cu noi experienta!

 

Alexandra Sebe – agent turism VacantaCool.