Daca intreaga saptamana o petrecem in trafic sau in mijloacele de transport in comun si mai apoi in fata monitorului, intre patru pereti timp de peste 8 ore, weekendul ramane oaza noastra de relaxare, momentul cel mai potrivit rasfoirii unei carti, a butonarii telecomenzii sau a navigarii pe internet.

Intr-unul dintre acele weekenduri lenese, am descoperit un documentar interesant despre Portugalia – cea mai veche tara din Europa. Trebuie sa recunosc ca limba portugheza m-a fascinat intotdeauna si desi nu inteleg o boaba, cuvintele lor imi par atat de calde si melodioase. Din proprie experienta spun ca portughezii sunt persoane sociabile, deschise, cu un simt al umorului foarte dezvoltat si care stiu sa se distreze la intensitate maxima, pe ritmuri de dans specific – kizomba.

Una dintre minunatiile portugheze este << Madeira >> cunoscuta in randul turistilor ca Insula Eternei Primaveri, datorita climatului favorabil pe intreg parcursul anului, iar multumita florei bogate a capatat si denumirea de Ilha Jardim (Insula-gradina).

Termenul ”Madeira’’ in limba portugheza inseamna “lemn”, iar motivul pentru care aceasta insula a fost botezata asa este ca, odinioara, toata suprafata insulei era acoperita cu paduri de dafin. In prezent aproape un sfert din suprafata insulei este aceperita cu cea mai mare padure de dafin din lume si face parte din patrimoniului cultural si natural mondial al UNESCO.

Inca din trecut, Insula Madeira a fost una dintre destinatiile preferate de celebritati si ea insasi este o vedeta in ceea ce priveste productia vinului. Cateva nume celebre care au fost atrase de frumusetile acestor meleaguri sunt: Cristofor Columb, imparatul Carol I al Austriei, imparateasa Sissi a Austriei, ba chiar si multi dintre piratii ce dominau oceanele acum cateva secole. Exista chiar si un mit care spune ca exista si astazi o comoara pretioasa ascunsa pe una din insulele arhipelagului. In capitala Insulei Madeira, Funchal, s-a nascut si Cristiano Ronaldo, unul dintre cei mai cunoscuti fotbalisti din lume.

Ca și atractii turistice in Madeira recomand plimbarile pe canalele de irigatii, numite levadas (exista peste 2000 de kilometri de astfel de canale) de unde puteti descoperi de aproape frumusetea insulei; Praia Formosa (“plaja frumoasa” in limba portugheza) sau cele doua mari gradini ale orasului: Jardim Botanico si Quinta do Palheiro Ferreiro. Nu plecati de pe aceste meleaguri portugheze fara sa gustati din vinul care i-a dat insulei Madeira reputatia de care se bucura astazi si din cel mai populat preparat culinar : espada com banana.

O alta destinatie de vacanta este Riviera portugheza << Estoril >> o zona turistica in apropiere de Lisabona, cu temeperaturi ideale pentru vacante in orice perioada a anului, cu privelisti ce iti taie rasuflarea. Zona Coastei Estoril este cautata pentru terenurile de golf, plajele (blueflag), casino-urile si cladirile istorice cladite de regi sau alti aristocrati. Cea mai cunoscuta plaja cu nisip de aici este Praia do Tamariz, situata central, langa gara, suficient de incapatoare atat pentru sezlonguri si umbrelute de soare, cat si pentru prosoape. Estoril este o combinatie de deal si litoral, are hoteluri luxoase, centre comerciale, restaurante si baruri ce pot oferi buna dispozitie si relaxare pentru orice gen de turist.

Este localitate-statiune la malul marii si parohie a municipalitatii portugheze Cascaia si este varianta ideala de vacanta pentru persoanele care prefera muntii si coasta marii, in acelasi timp. Peisajele acestor meleaguri cuprind palate, ape limpezi, stanci si iahturi. Alaturi de Cascais, Estoril face parte din Triunghiul de Aur, zona renumita printre surferi si jucatorii de golf. De dealul dintre Estoril si Cascais se afla orasul Monte Estoril, cu vestitul Muzeu Verdades-Faria ce gazduieste o colectie importanta de instrumente muzicale de muzica populara.

Indiferent pentru care dintre cele doua variante de vacanta veti opta, veti castiga o comoara nu numai de pe lista UNESCO, ci si in albumele cu fotografii. Dupa vizita uneia dintre locatiile portugheze de poveste veti ramane cu amintiri de neuitat, dar si cu dorinta de a va reintoarce.

Alexandra Sebe – Agent Turism VacantaCool