Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta in mod repetat raspandirea virusurilor poliomielitei la nivel international drept risc şi Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala (USPII).

De importanta majora este vaccinarea obligatorie a persoanelor care calatoresc spre Afganistan, Camerun, Etiopia, Guineea Ecuatoriala, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Pakistan, Siria, Somalia si Ucraina. Pentru cetatenii romani care nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, în cazuri de urgenta, chiar înaintea acesteia.

De asemenea, este obligatorie vaccinarea persoanelor care calatoresc dinspre Afganistan, Pakistan si Somalia. Aceste persoane nu au dreptul sa paraseasca teritoriul tarilor respective, indiferent de punctul de trecere frontiera, fara documentele prin care sa ateste vaccinarea antipolio. In caz contrar, autoritatile de frontiera ale acestor tari au dreptul sa interzica parasirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective, care solicita viza pentru România, li se va solicita certificatul de vaccinari internationale, in care este înregistrata efectuarea vaccinarii. Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamâni înaintea calatoriei sau, în cazuri de urgenta, chiar înaintea acesteia.

Mai multe detalii si recomandari puteti gasi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: www.mae.ro, la sectiunea Travel Alerts.

Echipa VacantaCool.