In cursul acestei dupa amieze Ministerul Afacerilor Externe a transmis o alerta de calatorie pentru cetatenii romani ce in perioada urmatoare vor calatori in Kenya. Alerta are in vedere aparitia de noi focare de Ebola, cerandu-se astfel cetatenilor romani ce vor calatorii in urmatoarea perioada in statul african sa manifeste o atentie deosebita. Iata comunicatul postat astazi pe pagina destinata alertelor de calatorie:

“Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români interesaţi că, începând cu data de 20.08.2014, Kenya închide frontierele pentru cetățenii care călătoresc dinspre Guineea, Liberia şi Sierra Leone, pe fondul multiplicării cazurilor de infestare cu febră virală hemoragică (Ebola). Totodată, compania Kenya Airways suspendă cursele către aceste destinaţii, începând cu aceeaşi dată. Astfel, cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească mesajele emise de autorităţile locale și să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate. De asemenea, guvernul kenyan a luat hotârârea de a închide temporar punctul de frontieră Suam, care face legătura între Uganda şi Kenya. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, ca urmare a deteriorării stării de securitate din Kenya, a atacurilor asupra turiştilor şi a demonstraţiilor, care au loc inclusiv în capitala Nairobi, să evite călătoriile care nu sunt necesare în această ţară.

Se înregistrează o creştere a ameninţărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate, precum şi demonstraţii. Atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni, inclusiv în zonele frecventate de străini.
De asemenea, a fost observată o accentuare a criminalităţii cu precădere în marile oraşe, datorată înregistrării unor jafuri armate asupra autovehiculelor aflate în trafic. Atacurile se desfăşoară cel mai frecvent pe timpul nopţii, agresorii fiind organizaţi în grupuri de motociclişti înarmaţi cu arme de foc. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă deosebită în aeroport, în zona de check-in, unde au fost semnalate numeroase cazuri de sustragere de bunuri. Recomandăm cetăţenilor români să evite zone predilecte de acţiune a teroriştilor (mall-uri, pieţe, centrul capitalei Nairobi şi oraşul Mombasa). Atacuri armate ale diferitelor bande pot să apară în orice moment, în special în Nairobi şi Mombasa.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, în totalitate, călătoriile în zona de nord a litoralului Kenyei, zonele de frontieră cu Somalia şi insulele aflate în aceasta regiune, zona de frontieră cu Sudanul de Sud şi Etiopia, deoarece au fost înregistrate atacuri armate ale miliţiilor somaleze în interiorul Kenyei, precum şi răpiri de persoane. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite îmbarcarea pe nave al căror circuit de navigaţie se apropie de coasta somaleză a Oceanului Indian, întrucât a crescut riscul capturării acestora de către piraţi. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Kenya, au fost raportate 166 de cazuri de îmbolnăvire dintre care 8 decese datorate holerei, în localităţile Ndege Oriedo, Opapo, Magina din judeţul Homa Bay, precum şi judeţele Migori, Nairobi şi Bomet. Există posibilitatea ca acest focar să se transforme într-o epidemie, din cauza lipsei de igienă şi a secetei. În consecinţă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite, în intervalul următor, zonele afectate şi să respecte măsurile de prevenire emise de către autorităţile locale.”

Echipa VacantaCool